Fysiotherapie Milton Neijs
menselijke maat in fysiotherapie

Behandelvormen

 



Fysiotherapie

De reguliere fysiotherapie bestaat uit massage, oefentherapie en elektrotherapie.  Afhankelijk van het ziektebeeld,  je klachten, doel en situatie, kan dit verschillen. In het begin ligt het accent vaak op massage en later meer op de oefentherapie. Uiteindelijk doel is dat je weer deel kunt nemen aan je dagelijkse activiteiten zonder daarbij fysieke beperkingen te ervaren.  Met oefeningen die gericht zijn op verbetering van je bewegelijkheid, kracht en conditie worden je klachten verholpen en wordt herhaling voorkomen. Bij chronische klachten is het voorkomen of vertragen van achteruitgang het doel.

Fasciatherapie

De Fascia techniek  is een behandelmethode waarbij het bindweefsel van het hele lichaam losser gemaakt wordt.  Daardoor ontstaat meer verbinding tussen de bindweefsellagen onderling . Hierdoor kunnen klachten als pijn of bewegingsbeperking  verholpen worden. 

De klachten kunnen het gevolg zijn van een ongeval, operatie of bestraling waardoor verklevingen in de fascialagen ontstaan zijn.  Deze verklevingen worden door middel van intensieve massagegrepen aangepakt. Het heeft een positieve werking bij lymfoedeem, littekens en radiofibrose.

Oedeemtherapie

Oedeem is een vochtophoping in het lichaam als gevolg van (veneuze) stoornissen in de armen of benen. Zo kunnen spataderen vochtopeenhoping rond de enkels veroorzaken die in de loop van de dag toeneemt. Dit kan op elke leeftijd voorkomen maar ziet men vooral bij ouderen, zwangeren en invaliden.  Lymfoedeem is vaak pitting (je kunt er deukjes indrukken) en bestaat uit eiwit en vocht. Deze zwelling is een gevolg van een onvoldoende of niet functionerend lymfesysteem.  Er zijn twee soorten lymfoedeem:

  1. Primair lymfoedeem. Dit oedeem ontstaat omdat vanaf de geboorte minder lymfbanen aanwezig zijn.
  2. Secundair lymfoedeem.  Secundair lymfoedeem ontstaat na beschadiging van de lymfevaten ten gevolge van bijvoorbeeld infecties (zoals wondroos, belroos of eysipelas), bij langdurig bestaande spataderen of na doorgemaakte diepe veneuze trombose. Ook kan het optreden na behandeling van tumoren (zoals borstkanker) waarbij de lymfeklieren zijn weggehaald of beschadigd.  

De positieve effecten van lymfedrainage zijn dat het afvoersysteem versterkt wordt, de afvalstoffen worden afgevoerd en het volume aan vocht verminderd. Hierdoor wordt het functioneren verbeterd en verdere schade voorkomen. Naast de oedeemtherapie en oefentherapie  kan nog gebruik worden gemaakt van  ambulante compressietherapie (zwachtelen). In de praktijk maak ik gebruik van oefentherapie en taping. 

Medical Taping

Bij Medical Taping wordt elastisch tape toegepast om lichamelijke problemen te verhelpen. De tape ondersteunt de spieren, lichaamseigen genezingsprocessen en beïnvloedt de neurologische en circulatoire systemen zonder de bewegingsvrijheid te beperken.

De achterliggende gedachte hierbij is dat spieren niet alleen invloed hebben op de bewegingen van het lichaam, maar bijvoorbeeld ook de bloedsomloop, het lymfestelsel en de lichaamstemperatuur beïnvloeden. Als de spieren niet goed werken, kan dat  resulteren in uiteenlopende klachten en symptomen. Wanneer de niet goed functionerende spieren echter ondersteund worden met deze speciale elastische tape, zal dit het zelfherstellend vermogen van het lichaam stimuleren. Inmiddels is het Medical Taping concept wereldwijd bekend en wordt door diverse soorten professionele  behandelaars binnen de gezondheidszorg toegepast.

De kern van Medical Taping op een rijtje :

  • De tape beïnvloedt het neurologische en circulatoire systeem van het lichaam en ondersteunt de lichaamseigen genezingsprocessen.
  • Het werkt volgens de principes van de spierbewegingsleer
  •  Het ondersteunt het spierstelsel

Het veneuze systeem, het lymfesysteem en ook de lichaamstemperatuur zijn afhankelijk van goed functionerende spieren. In tegenstelling tot de conventionele tapemethode, die vaak met niet rekbaar materiaal ten doel heeft een beperking van de gewrichten te bewerkstelligen, bereikt deze tapemethode juist een vergroting van de mobiliteit door functieverbetering. Het principe is : activeren in plaats van fixeren met daarbij behoud van de volledige functionaliteit van de spieren.

Dry Needling

Dry Needling is een specialisatie die zich richt zich op de behandeling van klachten in het houdings- en bewegingsapparaat . Met Dry Needling worden spierknopen of myofasciale triggerpoints behandeld via het gericht prikken met een naald in de spierknoop. Dit is een pijnlijke plek in een spier, die naast een lokale drukpijn, ook pijn op afstand kan veroorzaken. De oorzaak zit dan niet op de plaats waar de pijn wordt gevoeld. Bestaan de klachten al langer, dan zijn er meestal meer spieren bij betrokken. Een spierknoop of triggerpoint kenmerkt zich door: 

  • pijn in een spier met of zonder uitstraling 
  • een strakke band van spiervezels binnen in de spier 
  • bewegingsbeperking of stijfheid  in de spier
  • verminderde kracht in de spier 
  • pijnklachten waardoor pijnontwijkend gedrag
  • algehele malaise zoals zweten, duizeligheid of licht in het hoofd voelen 

Triggerpoints kunnen plotseling ontstaan door een verkeerde beweging, ongeluk of blessure. En ook langzaam door langdurige overbelasting van een lichaamsdeel zoals nek, rug, schouder of  elleboog. Indien  men constant in een verkeerde houding staat of een scheefstand of verschil in beenlengte heeft, kunnen ze ook optreden. Ook na langdurige afwezigheid van beweging. Daarnaast kunnen psychische factoren zoals stress, depressie, onrust, vermoeidheid of een tekort aan nachtrust meespelen bij het ontstaan van triggerpoints.

Ik zal tijdens het gesprek en onderzoek uw klachten analyseren. Specifiek zal ik letten en zoeken naar spierverhardingen die vaak drukpijnlijk zijn . Via gericht prikken met een naaldje (Dry Needling) worden de spierknopen losgemaakt. Het inbrengen en verwijderen van het naaldje voelt u niet. Als de spierknoop wordt aangeprikt, kan het zijn dat de spier kort samentrekt. Dit geeft kortdurend een krampgevoel en kan gepaard gaan met  plaatselijke pijn.  Soms wordt ook pijn gevoeld op een andere plek (op afstand). Daarna ontspant de spier zich meestal  binnen enkele secondes.

Voetreflexologie

Voetreflextherapie is een techniek waarbij druk wordt uitgeoefend op de reflexzones en reflexpunten op de voeten om zodoende in de corresponderende lichaamsdelen reacties op te wekken. Deze therapievorm activeert en ondersteunt het van nature in iedereen aanwezige zelfherstellend vermogen.

Een kort overzicht van wat voetreflextherapie doet:

  • creëert algehele ontspanning en welbevinden.
  • stimuleert de bloedcirculatie.
  • bevordert de zuurstof- en voedingsstofvoorziening alsmede de afvoer van afvalstoffen.
  • verbetert de zenuw- en hormoonfuncties. 

De behandeling gebeurt met de handen en zonder hulpmiddelen. Tijdens de behandeling kan duidelijk worden in welke gebieden het evenwicht verstoord is door het ontstaan van prikkels, pijn, jeuk, transpiratie of kleurverschil. De plaats waar dit gebeurt, geeft aan welk orgaan of lichaamsdeel uit balans is. Door die plekken wat langer te behandelen, wordt het evenwicht in het daarmee overeenkomende orgaan of lichaamsdeel hersteld. Beide voeten worden altijd geheel behandeld (het lichaam is immers een geheel), daardoor krijgt het lichaam de kans zijn evenwicht te hervinden. Een voetreflexbehandeling is niet alleen een prettige, maar ook een veilige methode van behandelen.